dilluns, 1 d’agost del 2011

Que estem demanant amb la recollida de signatures per la democràcia directa?


EXPLICACIÓ DE LA INICIATIVA EN 10 PREGUNTES


1 .- Per a què són les signatures? Per demanar que es canviï la Constitució i així els ciutadans puguem participar de manera directa en l'adopció de les decisions polítiques, jurídiques, econòmiques i socials més importants. 

2 .- Com s'aconsegueix això que demanem? Reformant la Constitució perquè es pugui sotmetre a referèndum una llei, i es puguin presentar propostes ciutadanes de canvis constitucionals i legals. 

3 .- I per què cal signar? Perquè és la forma prevista per exercir el dret de petició, consistent a reclamar, de manera individual o col·lectiva, que la institució que té competència per fer alguna cosa -en aquest cas, reformar la Constitució- ho faci. 

4 .- Qui pot signar? Tota persona, espanyola o estrangera, major o menor d'edat. Demanem, però, que es tracti de persones que hagin complert 16 anys i en el cas dels estrangers que visquin a Espanya.

5 .- On es pot signar? En els fulls previstos per a això i que van encapçalats amb la nostra petició. S'habilitaran punts d'explicació i recollida de signatures.

6 .- Fins quan es pot signar? En principi fins al 15 d'octubre. En el seu moment estudiarem si escau allargar el termini.

7 .- Quantes signatures cal presentar? N'hi hauria prou amb una però és evident que com més es presentin més es manifestarà la nostra voluntat d'assolir el que pretenem. 

8 .- A qui li lliurem les signatures? Es reuniran per comunitats autònomes i es presentaran davant el respectiu Parlament autonòmic.

9 .- Hi ha alguna obligació o conseqüència negativa per al que signa? Cap. El que signa està exercint un dret garantit per la Constitució.

10 .- És segur que aconseguirem el que demanem? No La institució a la qual ens dirigim (el Parlament autonòmic) no està obligada a fer el que demanem però reclamar és en si un exercici de democràcia i és el primer pas per aconseguir-ho.


TEXT DEFINITIU DE LA FULLA DE RECOLLIDA DE SIGNATURES


AL PARLAMENT O ASSEMBLEA LEGISLATIVA...
LES PERSONES SOTASIGNATS, a l'empara de l'article 29 de la Constitució espanyola de 1978 que reconeix el dret fonamental de petició col·lectiva, i d'acord amb el que preveu la Llei orgànica 4 / 2001, de 12 de novembre, SOLICITEM QUE, en l'exercici de les seves competències constitucionals, remeti a la Mesa del Congrés dels Diputats una proposició per a la reforma dels articles 87.3, 92 i 166 de la Constitució de manera que:


1) es suprimeixin els límits materials que impedeixen l'exercici de la iniciativa legislativa popular en matèries pròpies de llei orgànica, tributàries o de caràcter internacional i pel que fa a la prerrogativa de gràcia,

2) el referèndum que preveu l'article 92, a més de sobre qüestions polítiques d'especial transcendència, pugui versar, tal com contemplava l'Avantprojecte de la Constitució, sobre les lleis votades per les Corts Generals i encara no sancionades, i la derogació de lleis en vigor. També que el referèndum pugui ser demanat per 500.000 persones i que el resultat sigui vinculant si ha participat en la votació la majoria dels que tinguin dret a fer-ho i si l'aproven per majoria dels vots vàlidament emesos,

3) la ciutadania pugui, en nombre de 500.000 persones, promoure la reforma de la Constitució.


Demanem que una vegada aprovada aquesta reforma per les Corts Generals es sotmeti a referèndum d'acord amb el que preveu l'article 167 de la Constitució.
Finalment demanem que la contestació a aquesta petició s'insereixi en el diari oficial que correspongui.


Més informació a: www.porlademocraciadirecta.org